Julematesker 2020


I går delte menigheten ut esker med julemat og julegaver til nesten hundre husstander i Øksnes. Vi håper det kan skape litt juleglede hos de som har fått ei eske.

 

Øksnes menighet startet utdeling av esker med julemat i 2009, under ledelse av Svanhild Enstad som var diakon. Med utdelingen i år har vi delt ut esker i 12 år. Til sammen nærmer det seg 1000 esker som er i løpet av de 12 årene. I ei eske er det en julemiddag med litt tilbehør, litt pålegg, frukt, egg, sjokolade og snop. I år var vi så heldig at vi kunne legge med litt kveite til ganske mange av eskene. Enkelte varer, som potet, har vi sett oss nødt til å utelate, for de tar mye plass og gjør eska tung å håndtere. Så putter vi oppi noe annet som koster litt mer, veier litt mindre og tar litt mindre plass, og håper de som får ei eske får ordnet det de selv mener de trenger som tilbehør enten de har fått ei juleskinke, en ribbe eller pinnekjøtt.

Vi deler ut ei eske julemat til alle som ringer oss og ber om det. Vi sjekker ikke skattelistene, men har tillit til at de som spør har et behov. Vi spør ikke om hvorfor. Vi passer på at så få som mulig vet hvem som er mottakere, og alle som deltar i pakking er pålagt taushetsplikt.

Selve pakkingen er en stor dugnad. I år holdt vi igjen og spurte ikke like mange som vi har gjort før, med koronatilak var det ikke ønskelig å være alt for mange som jobbet med pakking i et og samme rom. Flere enheter i Øksnes kommune bistår oss med å samle inn navn på personer som trenger en eske, og hjelper oss med å kjøre ut - NAV, hjemmetjenesten, integreringstjenesten pg psykisk helse. Astrid Olsen (aktiv i Mental helse Øksnes) er til veldig stor hjelp med utkjøring av esker.

Maten kjøper vi inn fra butikkene i Øksnes de siste ukene før pakking. En del varer bestilles. Vi setter stor pris på samarbeidet med Rema, Bunnpris og Extra og deres velvilje til å skaffe det vi trenger.

I år hadde vi også noen ekstra julegaver å legge i eskene. Memo, Klesskapet og XL-bygg hadde satt opp en kurv der de tok imot gaver som kunne gis videre i julemateskene. Gavene var fortrinnsvis til barn, og ble merket med alder og gutt/jente (hvis det var ønskelig), og vi kunne fordele i julemateskene til familier med barn.

I år var vi så heldig at vi fikk en stor mengde vakumpakket kveite fra Gunnar Klo AS. Vi har i noen år gitt fisk til noen som helst ikke vil ha kjøtt, i år kunne vi gi litt ekstra - og vi hadde kveite nok til å gi omtrent alle. Vi setter stor pris på den gaven.

Nytt av året var også et stort "kjøleskap". Det har alltid vært en stor utfordring å mellomlagre kjølevarer som ost, kjøttpålegg, ltit fersk ribbe, druer og anet som helst bør ha kjøleskap. Vi har kjøpt inn litt, til våre to små kjøleskap har vært å full at det ikke var plass til så mye som en liten gräddos ekstra, men har likevel måttet gjøre de siste innkjøpene samme morgen som vi pakker eskene. I år fikk vi låne verdens største kjøleskap i form av en kjølehenger fra Aksel Endresen Transport. Det var fantastisk å kunne kjøpe inn alle kjølevarer de siste dagene i forkant og sette på "kjølelageret" på parkeringsplassen ved kirka - og ha alt klart til å bæres inn mandag morgen. STOR takk til Aksel Endresen Transport !

Til slutt vil vi også takke alle som har bidratt økonomisk. Vi har fått penger fra privatpersoner, fra lag og foreninger og fra mange bedrifter, lokalt og regionalt. Uten disse gavene ville dette ikke vært mulig.

 

 

 

Tilbake